מאת אנה בהני, ניו יורק טיימס המחסור בדירות בארצות הברית מחליש לא רק את עמדת הקונים אלא גם את מעמדם של המתווכים, שחלקם נאלצים להתחיל להוריד את העמלות שהם גובים מתווכי נדל"ן בניו יורק מרגישים את האדמה רועדת מתחת לרגליהם כאשר מתחיל להישמע קולם של קונים השואלים: "למה אני חייב לשלם שישה אחוזים?"
אף שדמי התיווך המקובלים במנהטן הם עדיין 6%, כמה מוכרי נכסים הבינו כי בשל המחסור החמור בדירות והמחירים הגבוהים, זהו שוק בו לא רק הקונים נמצאים בנחיתות - אלא גם המתווכים.
המתווכים מספרים כי העמלות מתחילות לרדת מתחת ל-6%. דמי התיווך לא נחשפים על ידי המתווכים, אולם הם מודים כי כעת השוק הולך ויורד. ארינה יעקובי, מתווכת של קבוצת קורקורן, אמרה כי העמלות הנמוכות נהפכו בעייתיות כל כך שהחברה שהיא עובדת בה החלה לדון בהן בפגישות צוות.
בחלקים אחרים של ניו יורק ובארה"ב, מערכת דמי התיווך נתונה תחת התקפה, והעמלות אכן יורדות. חברות תיווך חלופיות, מכירות פומביות מקוונות וחברות שגובות דמי תיווך קבועים מתחילים לפעפע לענף ומשנים את פניו.
הניסיונות של כמה מהמתווכים הוותיקים להתמודד עם המצב אליו נקלעו החלו למשוך את תשומת לבם של משרד המשפטים ונציבות הסחר הפדרלית. בשבוע שעבר דיווח "וול סטריט ג'ורנל" כי שתי סוכנויות תיווך מתכננות לתבוע תביעת הגבלים עסקיים את האיגוד הלאומי של המתווכים בארה"ב, אשר מונע מסוכנים הפועלים באינטרנט מלראות מודעות של סוכנים חברים באיגוד. התובעת היא חברה אינטרנטית הטוענת כי המצב הנוכחי יוצר מונופול של מאגרי דירות למכירה.
המתווכים של מנהטן מנסים לבלום כל שחיקה במעמדן של העמלות שלהם, תוך שהם נזהרים לא לדרוך בתחום המסוכן של תיאום מחירים. לטענתם, כל קונה המבקש עמלה נמוכה יותר מסתכן בהקטנת מספר הקונים הפוטנציאליים. העמלה מתחלקת שווה בשווה בין המתווך של המוכר לבין המתווך של הקונה, וסוכנים מועטים מוכנים להסתפק בפחות מ-3%.
גרג קאמרר, סגן נשיא בקורקורן, אומר: "כדאי להתמקח על מחיר המכירה, לא על דמי התיווך. אנחנו צריכים להתחלק בהם עם המתווכים של הקונה".
"הדבר הראשון שכולם רוצים זה להתמקח על העמלה", אמר ברק דאנייר, נשיא סנטרל פלייס ריאלטי, המעסיקה 30 מתווכים. "אולם זה לא לטובת המוכרים". לדבריו, המוכרים עלולים להפסיד 7%-6% מהקונים הפוטנציאליים. "האינסטינקט הטבעי של מתווכים של קונים הוא ללכת לעסקות שבהן יש עמלה גבוהה".
ואולם עבור כמה מהמוכרים, דמי התיווך נהפכו מכבידים מדי, ולדעתם שווה להתמקח. ברוס קאהן, שניסה למכור את דירתו באפר איסט סייד ללא מתווכים, גילה שהדבר קשה לביצוע. "ניסיתי לשכור את שירותיהן של כמה חברות ידועות, וכולן רצו 6%, ללא פשרות". כשגילה מתווכים שהסתפקו ב-5%, הוא בחר באחד מהם, והמכירה התנהלה כשורה.
מנהל השקעות בשם מרטי הצליח להוריד את העמלה ל-5% מכיוון שאותו מתווך שימש אותו במכירת דירה אחת וקנייתה של אחרת. לדבריו לא היתה בעיה למשוך מספיק קונים.
|